Детето не се адаптира бързо в училище. Не може да се

...
Детето не се адаптира бързо в училище. Не може да се
Коментари Харесай

Детето ми е обект на агресия в училище

Детето не се приспособява бързо в учебно заведение. Не може да се опълчи на по-силните, не е измежду известните в класа и няма лидерски качества…

Притеснени сме и разочаровани, само че още по-тъжно ни става да забележим, че държанието на детето се трансформира. В разказите му все по-често участва друго дете, което нарушава дисциплината в клас, блъснало го е, подигава му се или изцяло го пренебрегва.

При всички тези случаи приказваме за форми на нападателно държание. Не бива да реагираме преждевременно, само че не трябва и да подценяваме тревогата.

Ако детето не желае да показа казуса и прекарванията си в учебно заведение, държанието му ще ви подскаже по какъв начин то се приспособява в клас. Наличието на следните признаци може да приказва, че то е обект на експанзия от страна на друго дете:

- Има необясними синини или ранички, за чиято поява дава нелогични обяснения;

- Не желае да посещава учебно заведение или избрани часове, плаче на прага на училището;

- Често се оплаква от болки в корема, гадене и повръщане, главоболие, сърцетуптене, треперене;

- Настроението му е изменчиво – радостно е през почивните дни, с напрежение и обезпокоително – през образователно време, с нараснала тревога, депресивни положения, затваря се в себе си;

- Има ниско самочувствие и нереална самокритика за себе си и външния си вид;

- Успехът му се намалява.

Независимо, дали детето е събрало храброст да ви показа, че някой съученик го тормози, или вие се съмнявате в това, проучете обстановката и съберете повече информация от класния началник, други учители, родители и приятелчета на вашия наследник или щерка.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР